Kapcsoló családok

A modern belsőépítészet egyik legjobb tulajdonsága, hogy a jól látható, hangsúlyos elemek mellett már a legapróbb részleteket is személyre szabhatjuk otthonunkban. Ennek tökéletes illusztrációja a helyiségeinkhez elérhető villanykapcsolók változatos választéka, melyet a LEDUP kínálatában találhatunk. Itt a hagyományos formákba ágyazott kortárs technológiától a vízálló kapcsolókig minden elérhető. A különböző típusú villanykapcsolók azonban különböző célokat is szolgálnak, nem könnyű elsőre felismerni a legjobb választást.

 

Milyen típusú villanykapcsolót válasszunk?

Villanykapcsolóink elsődleges feladata a lakás világításának vezérlése. Jelentőségük azonban itt még nem ér véget, ezeknek az elektromos eszközöknek további esztétikai és praktikus funkcióknak is meg kell felelniük. Mint minden háztartásunkba választott elemmel, villanykapcsolóinkkal szemben is elvárás a hosszú távú, megbízható működés. Kapcsolóinkat gyakran, akár naponta többször is használjuk majd, így évente akár több ezerszer kell teljesítenie. Érdemes tehát olyan minőségi termékeket választani, amik bírják a terhelést, valamint illeszkednek otthonunk stílusához és a nekik szánt funkciókhoz.

 

Egyirányú kapcsolók

Az elektromos kapcsolók egyik legrégebbi formája, ami azonban még mindig jól néz ki, különösen a retro belsőépítészeti kialakításoknál. Általában egy karral jár, amelyet be- és kikapcsolhatunk. A világításvezérlés legegyszerűbb formája, amely csak egy lámpához csatlakozik közvetlenül.

 

Kétirányú kapcsolók

A ki-be kapcsolós megoldástól egy lépéssel továbblépve a kétirányú kapcsolók lehetővé teszik, hogy két lámpát is vezérelhessünk egy helyen. Két különálló billenőkapcsolóból áll, így mindkét lámpát külön-külön kapcsolgathatjuk. Ez a megoldás olyan helyiségekben kényelmes leginkább, ahol legalább két fényforrást is találunk.

 

Dupla billenőkapcsolók

A villanykapcsolók egyik legelterjedtebb típusa, az egyirányú modellekkel ellentétben azonban egy lámpát két különböző pontról is vezérelhetünk velük. Dupla billenőkapcsolóval rendelkezve két elektromos áramkörre támaszkodnak, amelyeket külön-külön indítanak el. Nagyobb lakóterekben gyakran alkalmazzák, hiszen lehetővé teszik, hogy egy lámpát több különböző helyről működtethessünk.

 

Mozgásérzékelős kapcsolók

Ez már sokkal technikásabb típusú villanykapcsoló, mely energiahatékonysági lehetőséget rejt magában. Szükség esetén bekapcsolhatja a fényt, majd egy időzítő kikapcsolja, amikor az érzékelő körüli tér üres vagy csak letelt az általunk meghatározott idő.

 

Dimmer kapcsolók

Nagyszerű lehetőség a modern otthonok számára, mivel nem csak a világítást aktiválja, hanem különböző beállításokat is biztosít különböző hangulatokhoz és célokhoz. Egy rövid érintéssel be- és kikapcsolhatjuk a világítást, egy ujjmozdulattal pedig pontosan szabályozhatjuk a fényerőt.