Függesztett lámpák, ventillátorok

A függő világítás ma már szinte minden modern háztartás alapelemének számít, a függesztett lámpák ugyanis egyszerre praktikus és funkcionális választások. Más világítási típusokkal szemben számos előnyük mellett egyedi hangulatot is varázsolnak otthonunkba. A LEDUP kínálatában a függesztett lámpák között a stílusok és formatervezési minták széles választéka található, így kiválaszthatjuk a lakásunkhoz és ízlésünkhöz legjobban illő függő világítást.
 

Melyik helyiségekben használjunk függesztett lámpákat?

A függőlámpák, sokoldalúságuk miatt szinte mindenféle színben, formában és stílusban megtalálhatóak, ezáltal bármilyen elképzeléshez kiválóan tudnak illeszkedni. Ebből kifolyólag lakásunk akár bármelyik pontján használhatjuk őket, akad azonban néhány olyan helyiség, melynek esztétikájához különösen jól illeszkednek.

Éjjeliszekrény

Éjjeliszekrényünk általában rendeltetésszerűen túlzsúfolt, egy állólámpával csak feleslegesen foglaljuk az értékes szabad helyet. Egy függesztett lámpa egyedi alternatívája lehet a hagyományos megoldásoknak, ráadásul kapcsolóját sem lesz nehéz megtalálni a falon.

Konyhasziget

Használjuk bármire, konyhaszigetünknek sokoldalú megvilágítással kell rendelkeznie. A függő világítás pedig elég sokoldalú ahhoz, hogy feladatvilágítást biztosítson főzési- és ételkészítési célokra, de szolgálhat általános megvilágításként is a konyhában.

Étkezőasztal 

Étkezőasztalunk fölé függesztett világítással szemet gyönyörködtető fókuszpontot hozhatunk létre a szobában, mely dekoratív hangulatot kölcsönöz, egyúttal tükrözve személyes stílusunkat.
 

Milyen funkciót tölt be a függesztett lámpa?

Függőlámpáinkat sokféleképpen használjuk, leggyakrabban általános világításra, térvilágításra és feladatvilágításra, a lépcsőháztól kezdve otthonunk különböző helyiségein át egészen a verandáig szinte bárhol. Sokoldalúságának oka, hogy számos függesztett lámpa szinte bárhova felszerelhető anélkül, hogy a mennyezetbe vezetékeket kellene elhelyezni.

Általános világítás 

A függesztett lámpatest szinte bármely helyiség központi világításaként használható. Több egybefüggő lámpával akár egy folyosót vagy lépcsőfeljárót is megvilágíthatunk. A függőlámpák népszerűségének egyik oka, hogy a legtöbb ilyen lámpatestet úgy tervezték, hogy a fény egy részét felfelé, a mennyezetre szórják. A mennyezeten szétterjedve aztán visszaverődik lefelé, így biztosítva jobb látási viszonyokat a szobában, megmutatva a tér széleit és sarkait. Ezáltal jobban érzékeljük, hol vagyunk, és hogyan tudnánk a legjobban mozogni a térben.

Területvilágítás 

A térvilágítás és az általános világítás közötti elsődleges különbség az, hogy a térvilágítás csak a helyiség egy részét világítja meg. Az általános megvilágítás kiegészítéseként is használhatjuk, de önmagában nem végzi el a teljes feladatot. Ilyennek számít például egy étkezőasztal, vagy konyhasziget feletti világítás, egy kanapénak szánt sarokvilágítás, vagy egy fali kép kiemelésére használt fényforrás.

Feladatvilágítás

A függesztett lámpák kellő mennyiségű fényt biztosíthatnak anélkül, hogy zavarnák munkaterületünket, ráadásul még értékes helyet is spórolhatunk velük. Egy munkapad fölé akasztott lámpatest, vagy egy dolgozóasztalra vetülő fényforrás hatékonyan képes megvilágítani a munkára használt területet, segítve minket feladataink elvégzésében.

 

Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

A függőlámpák kiválasztásánál többféle szempontot is érdemes figyelembe venni. Fontos, hogy kerüljük a szemünket bántó fényerősséggel rendelkező, reflektorhatású függesztett lámpákat. Lágy fényű változatot válasszunk, esetleg olyan darabot, amely leginkább felfelé irányítja a fényt.

Jó kiindulópont lehet továbbá, ha eldöntjük, milyen stílusban szeretnénk berendezni a szobát. Ebből kiindulva eldönthetjük a függőlámpa formáját, méretét és kialakítását, szem előtt tartva a a tér stílusát, amelyben világítani fog.

Ahhoz pedig, hogy a fény teljes pompájában megmutatkozhasson, a függesztett lámpa anyagát is érdemes átgondolni. A szövetből, sárgarézből és fémből készült darabok azonnal megragadják a figyelmet, de ha a finom megjelenést kedveljük, akkor üvegből, fából és fonott anyagból válasszunk terméket, melyek visszafogott megjelenést sugároznak.

 

A LEDUP kínálatában található függesztett lámpák között modern, klasszikus és vintage darabok széles választékát találhatjuk, ami segít abban, hogy mindenki saját stílusára alakíthassa helyiségeit. Anyagválasztékot tekintve a textilből készült változatoktól a kristálylámpákon át egészen a tollbevonatú lámpatestekig válogathatunk, de számos csillár és ventilátor lámpa is elérhető a LEDUP termékpalettáján.