LED tápegységek

A LED-technológia forradalmasította a világítástechnika piacát, számos előnnyel jár a hagyományos megoldásokkal szemben. Ezek közé tartozik az izzók hosszú élettartama, az energiahatékonyság, vagy az általa biztosított környezettudatos működés. Ezek együttes fenntartásához a LED lámpáknak speciális eszközre van szükségük, amelyet LED tápegységnek nevezünk. A LEDUP kínálatában található tápegységek között kültéri- és beltéri LED-világításokhoz tervezett eszközöket is találunk, 18W-os teljesítménytől egészen 150W-ig.


Mi pontosan a LED tápegység?

A LED tápegységek lényegében LED világításunk központi egységei. A LED-izzók számára biztosítják a csúcsteljesítményhez szükséges villamos energiát, hasonlóan a fénycsövek mágneses előtétjéhez vagy a kisfeszültségű izzó transzformátorához.

De a hagyományos tápegységektől eltérően figyelembe veszik a LED diódák különleges tulajdonságait, hogy biztosítani lehessen azok optimális működését, tartósságát, energetikai hatékonyságát és sérülésekkel szembeni védelmét. Sőt, egyben vezérlőegységek is lehetnek, amelyekbe érzékelőket és vezeték nélküli kommunikációs modulokat integrálnak, hogy lehetővé tegyék az interakciókat az intelligens világítási alkalmazásokkal.

 
Milyen előnyei vannak egy LED tápegységnek?

Mivel a LED-ek a hagyományos világítással ellentétben nem fogyasztanak nagy mennyiségű energiát, nem lehet őket közvetlenül a konnektorba dugni. Folyamatos áramra van ugyanakkor szükségük a fény előállításához. Ezt az állandó áramot biztosítja a LED tápegység, megvédve őket a feszültség- vagy áramingadozásoktól. A legtöbb modell beépített túlfeszültség-védelemmel is rendelkezik. A LED tápegység tehát biztosítja a zavartalan működésüket, melyek számos előnnyel segíthetik életünket.

Az átlagos világítások élettartamához képest a LED-es technológiák élettartama sokkal hosszabb, valamint több hasznos lument termel, azaz energiahatékonyságban is verhetetlen. A hosszabb élettartam és a hatékonyabb energiafelhasználás révén ráadásul csökkennek kiadásaink is, hiszen ritkábban kell cserélni és kevesebb lesz a villanyszámlánk.


LED tápegységek fajtái

A LED tápegységek legelterjedtebb fajtái az otthoni használatra szánt, hálózati aljzatról működő, műanyag házas változatok. A fémházas tápegységeket már ipari igénybevételre tervezték, mindkét fajtából léteznek beltéri-, és kültéri használatra tervezett tápegységek.

Mi a különbség a kültéri-, beltéri tápegységek között?

A LED világítások kivitelezése során előfordulhat, hogy a tápegységet kültéren, illetve vizes, párás helyen szeretnénk alkalmazni, ahol fokozott nedvességnek lesz kitéve. Ezekben az esetekben kültéri-, vagy más néven vízálló tápegységre lesz szükségünk, a leggyakoribb modellek IP20, IP44 és IP68-as besorolásúak. Az IP20-as besorolás csak száraz területen használható, az IP44-es védelmi osztály már lehetővé teszi a tápegység elhelyezését kissé nedvesebb helyiségekben, például fürdőszobában vagy konyhában is. Az IP68-as osztály ezzel szemben biztosítja a világítás telepítését kültérre is, ahol jelentős hőmérséklet-különbségeknek és csapadéknak lesz kitéve.

  

Hogyan érdemes kiválasztani a számunkra ideálisat?

Természetesen a felhasználás helyén túl is akadnak fontos szempontok, amik befolyásolják a megfelelő tápegység megtalálását.

Teljesítmény

Kezdésként állapítsuk meg, hány wattot fog fogyasztani a világítás. Ha egynél több lámpát működtetünk ugyanarról a tápegységről, összegeznünk kell teljesítményüket. Ezután számítsunk rá egy 20 százalékos tartalékot, és erre a teljesítményre méretezett tápegységet válasszunk.

Feszültség

Mindig ellenőrizzük, hogy a kimeneti feszültség kompatibilis-e a LED-ek feszültségével, továbbá, hogy a kiválasztott tápegység képes-e kezelni a bemeneti teljesítményt.

Hőmérséklet

A tápegységek akkor működnek a leghatékonyabban, ha az üzemi hőmérséklet paraméterein belül használják őket. Ne helyezzük a tápegységet olyan helyre, ahol a hő felgyülemlik, és meghaladhatja a maximális üzemi hőmérsékletet.

Hatékonyság

A tápegység hatékonysága azt mutatja, mennyi energiát használ fel a LED. Minél magasabb a tápegység hatékonysági százaléka, annál több energiát takaríthatunk meg, ezért érdemes legalább 80 százalékos hatásfokú tápforrást választani.

  

A LEDUP kínálatában a LED tápegységek széles skálájából választhatunk igényeinknek és céljainknak legmegfelelőbb terméket. Kültéri használatra javasolt LED szalagokhoz tervezett tápegységei között egészen IP67-es védelemig számos változatot találhatunk. Beltéri használatra ajánlott tápegységek közül a felhasználás helyétől függően különböző méretű dobozok közül válogathatunk, míg a professzionális, kompakt méretű Scharfer darabokat kültéren és beltéren egyaránt alkalmazhatjuk.