LED szalag típusok

A LED szalagok remek alternatívát nyújtanak, ha olcsó, energiatakarékos, környezettudatos megvilágítási formát keresünk. A LEDUP széles kínálattal rendelkezik mind a LED szalagok, mind pedig a hozzájuk szükséges vezérlők és jelerősítők tekintetében.

A LED szalagok elsősorban dekorációs célokat szolgálnak, fel lehet dobni velük a nappali hangulatát, megvilágíthatjuk vele az akváriumot, a szekrényeket, polcokat, festményeket. A hálószobában is izgalmas hangulat varázsolható, akár egy állítható színvilágú LED szalaggal. Emellett kiegészítő fényként is szolgálhat, például fürdőszobákba a tükör köré, konyhákba, a konyhapult munkafelületeinek hatékonyabb megvilágítására. Sőt, akár még önálló, fő világításként is megállják a helyüket.
 

Milyen típusú LED szalagok léteznek?
 

Többféleképpen is megkülönböztethetjük a LED szalagokat; színük, fényerejük, fényük melegsége szerint.
 

Színük szerint:

  • Monokróm: Egyszínű LED-ek, amik fehér, piros, zöld, kék vagy sárga színűek lehetnek. Nincs feltétlenül szükség hozzájuk távirányítóra, egy egyszerű kapcsolóval is lehet működtetni őket.

  • RGB: Ezek háromszínű LED-szalagok, amiknek fényeinek keverésével bármilyen más színárnyalat elérhető. Ezek használatához értelemszerűen már szükségünk van vezérlőre is, aminek segítségével tudjuk a színeket módosítani.
  • RGBW: Ez is háromszínű LED szalag, annak a tulajdonágaival, csak pluszban ki van még egészítve fehér fénnyel is.

  • RGB-CCT: Szintén a három alapszínt tartalmazó LED szalag, fehér fénnyel kiegészítve, de ebben az esetben a fehér fénynek állítható az színhőmérséklete is.

Színhőmérsékletük szerint a következőképpen különböztethetőek meg:

  • Meleg fehér fény - 3000 Kelvin. Ez leginkább a hagyományos 100-as égő sárgás színéhez hasonlítható. Olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol pihenni szeretnénk, mert ez a fény nyugtató, lazító hatású.
  • Természetes fehér fény - 4000 Kelvin. A napfényhez leginkább hasonló, enyhén sárgás fény. Tulajdonképpen bárhol bátran alkalmazható.
  • Hideg fehér fény - 6000 Kelvin. Ennek kissé kékes a fénye, olyan helyeken érdemes alkalmazni ahol koncentrációra, fókuszáltságra van szükségünk, mert a hideg fény ezekben segít, irodákban javíthatja a teljesítményünket.

LED szalag felszerelése
 

Öntapadós hátlappal vannak felszerelve a szalagok, így a felhelyezésük nagyon könnyű. Mielőtt felragasztanánk, mindenképpen kössük be a tápegységet és a vezérlőt. A szalagon lévő ragasztó viszont csak a szalag súlyát tudja megtartani, ezért figyeljünk, hogy a tápegység, és a vezérlő ne ezt húzza le. 5 méteres hosszig elegendő lehet egy tápegység, egy bekötési ponttal, viszont az 5 méternél hosszabb LED szalagok esetében szükség van több betáplálási pontra. Amennyiben ez kimarad, a szalag világítani fog ugyan, de a bekötési ponttól távolodva egyre csökken majd a fényereje. Végül LED profilokat használhatunk az esztétikus takaráshoz, és nagy teljesítményű LED-ek esetében a hőelvezetéshez.

Milyen LED szalag tartozékokra van szükségünk?

  • Tápegység - A szalag méretéhez igazodó tápegységet kell választanunk
  • Vezérlő - A színes szalagokhoz és az állítható színhőmérsékletű, állítható fényerejű LED-ekhez vezérlőre és távirányítóra van szükség.
  • Profilok - A hőelvezetés, és a vezetékek esztétikus takarása céljából.


A LEDUP kínálatában találhatóak dekorációs LED szalagok, emelt fényű LED szalagok, színes és színváltós LED szalagok is, ezen kívül pedig az összes olyan tartozék, ami a LED szalagok beüzemeléséhez és működtetéséhez szükséges.