Asztali lámpák

Egy jó asztali lámpa egyszerre praktikus és esztétikus: biztosítja, hogy a természetes fénytől függetlenül dolgozhassunk – ugyanakkor az enteriőr egy sikkes darabja is lehet, mely hozzáad a lakás designjához is. Használjuk akár a hálószobánkban, akár dolgozószobánk egyik darabjaként, hasznos, ha tudjuk már előre, milyen szempontok alapján célszerű választanunk.

Milyen szempontokat mérlegeljünk asztali lámpák vásárlásánál? 

Milyen funkciót tölt be az asztali lámpa? 

Az asztali lámpának négy fő funkciója lehet: a helyiségen belüli, adott terület megvilágítása (akár egy konyhapulté vagy étkezőasztalé), az éjjeliszekrényünkre helyezett éjszakai fényforrás, munkalámpa az író-vagy dolgozóasztalunkra – de ha szeretnénk, akár dekorációs elemként is hasznosíthatjuk.

Milyen típusú asztali lámpákat különböztethetünk meg?

Asztali lámpa búrával 

Ha búrás asztali lámpában gondolkodunk, az anyagok terén már többféle lámpaernyőből válogathatunk: bőrből, textilből, üvegből, műanyagból vagy papírból is készülhetnek a búrák. Azt, hogy „hagyományos”, tehát harang formájú, vagy egy modernebb, ovális lámpaernyővel ellátott darabra tesszük le a voksunkat, az dönti el, hogy irányított vagy épp szórt fényre van-e szükségünk.

Csiptetős lámpa

A legpraktikusabb, legmobilabb megoldás, ha szeretnénk mozgatni az asztali lámpát. Különösen iskoláskorú gyermekeknél hatékony, ha szeretnénk velük megszerettetni az olvasást: bármilyen ágyra, szekrényre is felcsíptetheti akár ő maga is, ha már unja az asztalnál ülést.

Szabályozható /állítható lámpa

Ilyen például a legtöbb íróasztali olvasólámpa, de az úgynevezett tervezőlámpa is, amely testének szöge tetszés szerint, minimum három helyen állítható.

Dekorlámpa

A különleges „lebegő”, a mágneses, a láva-, a só- vagy épp a Tiffany-lámpák is ebbe a kategóriába tartoznak. Ezek a lámpák a helyüket önmagukban is megálló design elemek, melyekkel emelhetjük lakásunk fényét – minden értelemben.


Milyen stílusú asztali lámpák vannak?

Alapvetően kétféle irányvonalról beszélhetünk a lámpák kapcsán: a klasszikus és a modern stílusokról. A klasszikus stílust a hagyományos lakberendezési tárgyak kedvelői kedvelik a leginkább. Ez a lámpa a legtöbbször pontosan az, aminek látszik: egy világítótest.

Ha azonban ennél többre vágyunk, már számos modern megoldás közül válogathatunk:

  • Intelligens vagy okos világítás: ha szeretnénk távirányítóval vagy a telefonunkkal egy gombnyomásra felkapcsolni a lámpá(i)nkat.
  • Dimmelhető: e darabok fényerőssége igényeink szerint szabályozható.
  • USB-n tölthető: az USB-kábelen keresztül áram nélkül, akár egy másik elektronikus eszközhöz csatlakoztatva is feltölthetjük akkumulátoros asztali lámpánkat.
  • Telefon töltőállomása: ideális megoldás, hogy ne kelljen folyton konnektort keresnünk mobilkészülékünkhöz.


Milyen stílushoz milyen jellegű asztali lámpát válassz – és melyik helyiségbe?

  • Vintage: az étkezőben található komódon, de akár egy elegáns dolgozószobában, az íróasztalon is jól mutathat egy, a ’20-as évek stílusát tükröző asztali lámpa.
  • Rusztikus: egy nyugodt, természetes hangulatot árasztó háló-vagy dolgozószobához tökéletesen illeszkedik egy ilyen típusú fényforrás.
  • Skandináv: a hálószobába, az éjjeliszekrényre jól jöhet egy éjszakai lámpa.
  • Minimalista: munkafelülethez munkalámpa illik – így nagy segítséget jelenthet egy állítható asztali lámpa a konyhapult mellett, vagy az íróasztalon.


Mitől különlegesek a LEDUP kínálatában szereplő asztali lámpák?

A LEDUP asztali lámpáival még este és a hideg, téli napokon is élmény lesz a tanulás vagy a munka. Vintage, skandináv vagy épp minimalista stílus? Webshopunkban találsz mindegyik lámpára példát: változatos formájú és stílusú lámpákkal várunk!

Mindemellett a környezetvédelem számunkra is fontos: kínálatunk bővelkedik a minőségi, energiatakarékos fényforrásokban – melyekhez nálunk az izzókat, és az egyéb, a villanyszereléshez szükséges eszközöket is fellelheted.