LED szalag vezérlők

A LED szalagok modern, energia és pénztakarékos megoldásai a világításnak. Nagy előnyük, hogy bárhova könnyel felszerelhetőek, olyan helyekre is, ahol a hagyományos világítástechnika segítségével nem lenne megoldható a fényszolgáltatás. Egyszerű fehér LED szalagok használata esetén elég akár egy kapcsoló is, viszont ha változtatható fényerősséget, színeket szeretnénk, akkor szükségünk lesz LED vezérlőre is. A LEDUP kínálatában számos, különböző igényt kielégítő LED vezérlő található.


Miért van szükség LED vezérlőkre?

A LED vezérlők segítségével tudjuk ki-be kapcsolni a világítást, állítani a fényerősségen, változtatni a LED-ek színén. Ahhoz, hogy tudjuk milyen vezérlőre van szükségünk először azt kell tudnunk, hogy milyen LED szalagunk van. Több típus is létezik belőlük:

LED szalag típusok


Monokróm 

Ezek egyszínű LED szalagok, lehet fehér, piros, zöld, kék, vagy sárga.

 

RGB

Háromszínű LED szalag. Ezzel bármilyen szín előállítható.

RGBW 

Ez tartalmazza a színek előállításához a három alapszínt, plusz még fehér fényt is.


RGB-CCT

Háromszínű ledszalag, plusz fehér fény, aminek a színhőmérséklete változtatható.

 

Amikor már tudjuk milyen LED szalaggal rendelkezünk, akkor tudunk hozzá választani megfelelő vezérlőt is. Ha szeretnénk például fényerősséget állítani, színeket keverni, akkor olyan vezérlőre van szükség, ami alkalmas erre. Fontos, hogy a vezérlő teljesítménye mindig nagyobb legyen, mint a LED szalag teljes fogyasztása. Minél hosszabb egy szalag annál nagyobb a fogyasztása. Jelerősítő segítségével lehet növelni a távirányító maximális teljesítményét, így akár 20 méternél hosszabb LED fények vezérlése is megoldható.

 

LED vezérlő típusok

Két alapvetően eltérő működési elvű vezérlő létezik az infravörös és a rádiófrekvenciás. Miben különböznek, és melyiket érdemes használni?


Infravörös LED vezérlő 

Az infrás LED vezérlő hasonló módon működik, mint például a TV-k távirányítója. Csak abban a szobában lehet használni, amiben a felhelyezett LED szalag található, a jelvevőt olyan helyre kell elhelyezni, ahol a távirányító használatakor optikai rálátás van az eszközre. A hátránya, hogy ha több vezérelhető LED szalag is található az adott helyiségben, akkor azok általában azonos kódolással működnek, így egy távirányítóval egyszerre több is vezérelve lesz. Tehát nem tudjuk csak az egyik LED fényerejét, illetve színét változtatni, anélkül, hogy a másik erre ne reagáljon.

 

Rádiófrekvenciás Led vezérlő


Ez már egy profibb távirányítási forma, több előnnyel is rendelkezik az infravörös vezérléshez képest. A vezérlő és a LED izzósor egy összehangolt frekvencián működik, ezért egy távirányítóval csak a hozzá rendelt LED szalag vezérelhető. A hatótávolsága 20-30 méter, tehát akár a szomszéd szobából, vagy az udvarról is vezérelhetőek a fények, de ennél sokkal praktikusabb funkciója, hogy a hatótáv miatt a jelvevőt el lehet rejteni akár a szekrény mögé, vagy a gipszkartonfal alá is.

 

Ahhoz, hogy LED szalagokkal világítsunk meg valamit, szükség van az általunk kiválasztott színösszeállítású LED szalaghoz. Ennek irányításához egy vezérlőre, vagy távirányítóra. Ezt annak függvényében tudjuk kiválasztani, hogy milyen LED világítással rendelkezünk, mit igényel az. Ha nagyobb teljesítményre lenne szükségünk, akkor ezt egy jelerősítővel oldhatjuk meg. Nézz szét a LEDUP webáruházában, ahol minden szükséges terméket megtalálsz a LED világításodhoz.