Süllyesztett Lámpák

A világítás lakberendezésünk egyik legfontosabb eleme, központi szerepet játszik otthonunk hangulatának és saját komfortérzetünk kialakításában. Ezáltal mind a lámpatestek kiválasztása, mind azok elhelyezésének kialakítása alapos megfontolást igényel. A süllyesztett lámpák egyik fő előnye, hogy a mennyezet vonala fölé szerelt kialakításukkal megoldják az elhelyezés problémáját, nagyobb lefedettségükkel könnyebb a helyiség minden sarkát egyenletesen megvilágítani. A LEDUP kínálatában elérhető süllyesztett világítási megoldásokat választva trendi, mégis praktikus lámpákkal szerelhetjük fel otthonunkat.

 

Mit nevezünk pontosan süllyesztett lámpának?

Ahogy a neve is mutatja, süllyesztett lámpának a mennyezeten vagy falon lévő nyílásba szerelt világítótesteket érthetjük. Ez a fajta megvilágítás azt az illúziót kelti, hogy a fényforrás a mennyezeten lévő lyukon keresztül sugárzik a helyiségbe, ami egészen különleges hangulatot teremt. A világítás lefelé irányul, hasonlóan egy széles reflektorhoz. A legtöbb süllyesztett világítási megoldás ráadásul az izzókat is a mennyezet vonala fölé emeli, még nagyobb lefedettségi területet biztosítva.

 

Mi a süllyesztett világítás előnye?

A modern belsőépítészet és a süllyesztett világítás általában kéz a kézben jár. Amennyiben ezt a hatást kívánjuk elérni, valamint elegáns, nem feltűnő, és gyakorlatilag bárhol elhelyezhető lámpatesteket keresünk, süllyesztett lámpákat érdemes választanunk. Megjelenésükön kívül természetesen még számtalan előny rejlik bennük.

Tiszta mennyezeti vonal 

Mivel az izzók egy lyukba vagy foglalatba vannak beépítve, nem látszanak a mennyezetből kiálló világítótestek. Ezáltal kevesebb vizuális teret foglal el, nagyobb szabadságot biztosítva a helyiségek díszítésekor. Ez különösen hasznos alacsony mennyezetű helyiségekben, illetve ha a belső tér kihasználása gondot jelent. A süllyesztett világítás továbbá segíthet nagyobb helyiség illúzióját kelteni azáltal, hogy a mennyezetet szabadon tartja a kiálló elemektől.

Jobb fényeloszlás 

A hagyományos mennyezeti lámpa a megvilágítás nagy részét közvetlenül maga alá vetíti, míg a süllyesztett lámpa egyenletesebben szórja szét a megvilágítást. Az eredmény jobb általános fényviszonyokat eredményez az egész helyiségben, könnyebb a helyiség minden sarkát egyenletesen megvilágítani.

Minimalista stílus 

A süllyesztett világítás egyszerű és klasszikus megjelenése garantálja, hogy lámpatesteink soha nem mennek ki a divatból. Diszkrétebbek, mint a legtöbb függesztett lámpa, ettől függetlenül természetesen többféle stílusban is kaphatóak.

 

Hol használjunk süllyesztett lámpákat?

A lakástulajdonosok általában a konyha, nappali és gardróbok esetében választanak süllyesztett világítást, de a helyiség kiválasztásánál talán még fontosabb a lámpatestek helyiségen belüli elhelyezése.

Irányítsuk a falakra

Amikor a fény egy függőleges felületről visszaverődik a helyiségbe, egészen különleges megvilágítási érzetet kelt. Nagy felületen terjeszti a fényt, sokkal inkább a falrészre tereli a figyelmet, mint magára a lámpatestre.

Reflektorszerű megvilágítás

Ahelyett, hogy egy teret egyenletes világítással látnánk el, beiktathatunk néhány megvilágítási pontot is, hogy orientáljuk a tekinteteket. A falakra irányított, elterülő fénnyel ellentétben a spotlámpák keskeny sugarukkal egy adott területre irányítják a figyelmet a helyiségen belül. Nagyszerű megoldás műtárgyak, vagy egy központi elem kiemelésére.

Kültéri fényforrás

A kültéri süllyesztett világítás valóban jól működik a megfelelő hangulat és funkcionalitás biztosításában, ráadásul ugyanolyan hatékony, mint más kültéri lámpatest. Azonban formájának köszönhetően tiszta, nem feltűnő látványt teremt, beágyazhatók a mennyezetbe vagy a falba, és a padlóba is beépíthetőek.

 

Milyen süllyesztett lámpát válasszunk?

A LEDUP kínálatában többféle süllyesztett lámpa közül választhatunk otthonunk stílusától függően, céljainknak megfelelően. A legelterjedtebb beltéri és kültéri változatok egy mennyezethez rögzíthető keretből, egy izzót magába foglaló, hengeres fémdobozból, vagyis a házból, és többféle anyagból készülő védőelemből állnak.

Vegyük figyelembe továbbá a díszlécek méretarányát, hogy kör-, vagy négyzet alakú szegélylécet választunk-e, és mérlegeljük a megfelelő burkolatot. A termékpaletta részét képezik még a kisebb teljesítményű, lépcső- vagy aljzatvilágításhoz használt beépíthető lámpák, és a nagy teljesítményű, beépített LED-es lámpatestek is.