Spot Lámpák

 A spot lámpák a belső világítások széles körben használt megoldásai, mivel tökéletesen illeszkednek bármilyen környezetbe, és bármilyen stílushoz alkalmazkodnak a klasszikustól a modernig. A spot lámpákat úgy tervezték, hogy megfeleljenek a speciális világítási követelményeknek, így sokoldalú, praktikus és modern tervezési megoldássá válik a tökéletes fényjáték érdekében. A LEDUP kínálatában található fali, beépíthető és sínes lámpák széles választékának köszönhetően saját ízlésünkhöz igazított világítást hozhatunk létre otthonunk bármely pontjában.

 
Mit értünk pontosan spot lámpák alatt?

A spot lámpa egy diszkrét lámpatest, amelyet úgy terveznek, hogy beleolvadjon helyiségeink vonalaiba és ne keltsen olyan feltűnést, mint mondjuk egy hangsúlyos csillár. Sok modern otthonban található álmennyezet, amely lehetővé teszi a spot lámpák könnyű elhelyezését, hiszen egyszerűen elrejthetjük a spot lámpa szerkezetét és a transzformátort is az álmennyezet fölé, miközben a lámpatestet a fallal síkban hagyhatjuk. Fontos ismérve még a spot lámpáknak, hogy egyszerre csak kis területet képesek lefedni, ezért általában egy helyiség megvilágításához több is kell belőlük.

 
Milyen esetekben érdemes spot lámpát vásárolni?

A világítás kiválasztásakor az első kérdés, amit fel kell tennünk, hogy milyen tevékenységeket végzünk majd abban a helyiségben, amelyet spot lámpával akarunk megvilágítani? Ha ugyanis dolgozószobáról van szó, akkor közvetlen fényre lesz szükségünk munkaasztalunkon, egy étkezőnek viszont nagyobb megvilágításra lesz szüksége, ezért egy szórt fényű lámpa megfelelőbb választás lehet. A lakótérben viszont egy esetleges szórt fényhez is adhatóak közvetlen fénypontok, amelyek kiemelnek egyes tárgyakat vagy bútorokat.

Miután megállapítottuk, hogy a spot lámpák közvetlen fénye milyen formában lesz megfelelő számunkra, ki kell választanunk az igényeinknek megfelelő lámpatípust. Általánosságban elmondható, hogy azt a spot lámpa típust érdemes választani, amelyik a legnagyobb szabadságot biztosítja. Egyes lámpák ugyanis állítható fénypontot biztosítanak azáltal, hogy a foglalaton belül a fényforrások mozogni tudnak. Tökéletes megoldás, ha időről időre át szeretnénk helyezni bútorainkat, így ugyanis a fénysugarakat is az új elrendezéshez tudjuk majd igazítani. Ha megvilágítandó helyiségünknek több fényre van szüksége, egyetlen spotlámpa nem lesz elegendő. Ilyenkor választhatunk több spotlámpát sorba szervezve, vagy egyetlen testbe süllyesztve.

 
Milyen spot lámpák közül válogathatunk?

A spot lámpákat számtalan szempont szerint csoportosíthatjuk stílus, fényerő, vagy akár funkció szerint is. A legegyszerűbb azonban, ha elhelyezési módjuk alapján kezdjük el kiválasztani a nekünk megfelelő lámpatípust.

Mennyezeti és fali spot lámpák

Az álmennyezetre és falra szerelhető spotlámpák egy egyedi testet alkotnak, amely a környezetnek egy kis modernitást kölcsönöz. Egyes darabok szabadon mozgathatóak a mennyezetre vagy falra való felszerelésük után is, ezzel biztosítva még több lehetőséget használatukra. Léteznek azonban úgynevezett félig süllyesztett spotlámpák, amelyek egy falba rejtett szerkezetből és egy szabadon álló, gyakran állítható lámpatestből állnak, ez minden bizonnyal a legsokoldalúbb és esztétikailag legvonzóbb beépítési típus.

Süllyesztett spot lámpák

Egyes spot lámpatartók könnyen vakolhatóak és festhetőek a fal folytonosságában, így teljesen rejtve maradnak a gipszkarton álmennyezetben. Általában gyengébb fényforrásként gondolhatunk rájuk, így az álmennyezetbe egyszerre több süllyesztett spot lámpára is szükség lehet a kívánt hatás eléréséhez. Választhatunk falba rejtett beépítést is, ha gipszkarton válaszfalunk van.

Vezeték nélküli spot lámpák

A piacot újonnan benépesítő szerelvénytípus, melyeknél a falba vagy a mennyezetbe süllyesztett panel képes energiát átadni a világítótestnek. Ez lényegében egy mágneses spotlámpa, amely a süllyesztett tartóból veszi az energiát, elektromos vezetékek nélkül. A lámpatesteket szabadon mozgathatjuk és áthelyezhetjük.

  

A LEDUP kínálatában minden igényt kielégítő termékkínálat érhető el spot lámpák tekintetében, legyen szó akár fali, mennyezeti, vagy beépíthető spot lámpákról, a többlámpás sínes megoldásoktól az egyedülálló lámpákig. A melléjük külön választható színű, erősségű és intenzitású LED fényforrások segítségével ráadásul még tovább alakíthatjuk spot lámpáinkban rejlő lehetőségeket.