Kültéri Lámpák

A manapság elérhető változatos kültéri lámpatestek labirintusában könnyű eltévedni, amikor az igényeinknek leginkább megfelelő világításra törekszünk. Néhány praktikus szabály azonban segíthet gyorsan leszűkíteni a lehetőségeket, hogy a tökéletes lámpák kerülhessenek falainkra. A LEDUP kínálatában számtalan teraszon és kertben egyaránt alkalmazható kültéri lámpát találunk, melyek között stílusuk, funkciójuk és teljesítményük alapján is válogathatunk.

 
Hol használjuk a kültéri lámpákat?

Egyszerűen fogalmazva a kültéri lámpák olyan szerelvények, amelyek alkalmasak kültéri használatra, hiszen direkt arra tervezték őket, hogy ellenálljanak a környezeti ártalmaknak, világosságot csempészve ezzel házunk kültéri részeibe és kertünkbe. Ennek köszönhetően sötétben is kiterjesztik a hasznosítható helyiséget számát és biztosítják kényelmünket a külső terekre, miközben a otthonunk biztonságának is fontos részét képezik. Kültéri lámpáinkra tehát egyfajta befektetésként tekinthetünk otthonunkba, valamint családunk életmódjába, melyek számos különböző helyen hasznosíthatóak.

Fali lámpák

Ezeket a legkülönbözőbb helyekre szerelhetjük, a terasztól és erkélyektől kezdve, a külső bejáratokon, garázskapuk külső falán át egészen a fészerig. Funkcionális céljaik mellett dekoratív hasznuk is van, mivel karaktert adhatnak kertünk, vagy homlokzatunk megjelenéséhez.

Spotlámpák

A modern kültéri területek nagyszerű lehetőségei, melyek felszerelhetők egy sétány, terasz, vagy veranda mentén, de hangulatvilágítást biztosíthatnak akár a hátsó udvari medence területének is.

Függőlámpák

Nagyszerű kiegészítői a fedett teraszoknak, filagóriáknak és szaletliknek. A manapság kapható függőlámpák ráadásul stabil rúdfelfüggesztéssel is rendelkezhetnek, így nem kell aggódnunk a fényforrás kilengése miatt.

 
Milyen kritériumoknak kell a kültéri lámpáknak megfelelnie?

A legkritikusabb tényező kültéri lámpák esetében, amelyet figyelembe kell vennünk, a világítás kültéri környezetben várható tartóssága. Egy hagyományos beltéri lámpa ugyanis nem fogja túlélni az időjárás viszontagságait, ráadásul balesetveszélyes is, ezért az IP-besorolásra külön oda kell figyelnünk kültéri lámpáink kiválasztásakor. Ez a szám ugyanis azt jelzi, hogy lámpánk elektromos alkatrészei mennyire védettek a szilárd anyagokkal, és a folyadékokkal szemben. Minél magasabb a szám, annál védettebb a lámpa. Mindig ellenőriztessük egy szakképzett villanyszerelővel, hogy a kiválasztott lámpánk használható-e az általunk megálmodott külső helyen.

Kültéri lámpáinknak védelemre van szükségük az olyan elemekkel szemben is, mint a szél, vagy akár a só. Emiatt a kültéri lámpatestek anyaga is fontos tényező lehet a kiválasztás során. Ezek kialakításához jellemzően keményebb fémeket használnak, mint a réz, a sárgaréz vagy a bronz, de rengeteg kültéri lámpát találunk rozsdamentes acélból, vagy alumíniumból is.

 
Milyen szempontokat mérlegeljünk vásárlás előtt?

Strapabíróságukon és stílusukon kívül természetesen még számos szempontot érdemes figyelembe vennünk lámpáink kiválasztása előtt. Kültéri tereink nyújtják ugyanis az első benyomást otthonunkról, valamint barátságos légkört teremtenek, és kiváló helyet kínálnak a kikapcsolódásra, így nem szabad alábecsülnünk kiválasztásuk összetettségét,

Számít a lámpatestek mérete

Míg a nagyméretű lámpatestek több fényt hozhatnak egy nagy udvarra, valószínűleg eltörpülne mellettük a lakás, és a figyelmet is elvonják róla. Segít, ha olyan méretű lámpatestet választunk, amely jól illeszkedik az udvar egyéb elemeihez. Kerüljük például az olyan lámpatesteket, amelyek eltakarják a bejáratot, válasszunk olyanokat, amelyek az ajtókeret szélességének egynegyedét vagy egyharmadát teszik ki. A lámpatestek méretének megfelelő kiválasztásához az esztétikai szempontok mellett az is hozzátartozik, hogy olyan kültéri lámpákat válasszunk, amelyek egy adott területet kellőképpen lefednek, de nem túlságosan.

Fontos az energiatakarékosság

Tekintettel arra, hogy a kültéri lámpatesteket nem használjuk majd olyan gyakran, mint beltéri világításainkat, működtethetjük őket napenergiával, vagy időzítők és mozgásérzékelők segítségével az alacsonyabb fogyasztás érdekében.

  

A LEDUP kínálatában minden stílusra és funkcióra megoldást találhatunk, legyen szó akár mennyezetbe épített lámpatestről, függesztett vagy álló világításról, talajba építhető megoldásról, vagy egyszerű dekorációs fényforrásról. Különböző teljesítményekben és IP-besorolásokban is bátran gondolkodhatunk a széles termékkínálatnak köszönhetően, hogy minden igényünket kielégítő kültéri lámpákkal szerelhessük fel otthonunkat.